Enjin Kecil V8 Berfungsi Sepenuhnya Buatan Sendiri

Warning..!! Post ini mempunyai gambar yg sangat banyak. Jangan bukak sekiranya nak jimatkan data.
This maybe not the smallest engine in the world tapi hasil buatan tangan sendiri yg sangat awesome. Aku mcm tak percaya yg setiap parts dalam enjin ni dibuat sendiri. Enjin 45cc V8 fuel injection ini dibina oleh Keith Harlow dan ia berfungsi sepenuhnya. Anda boleh melihat sendiri video yg dirakamkan beliau dibawah sekali. Sangat awesome engineering hobby. Anda boleh lawat source link untuk membaca update dari beliau sejak mula membuat enjin ini.

Source

Advertisements

Bagaimana Enjin Kereta Berfungsi

Kepada mereka yg nak tau bagaimana enjin kereta berfungsi, dibawah ini adalah penjelasan ringkas dan padat beserta grafik yg gempak. Anda perlu view gambar dibawah di komputer untuk melihat pergerakan² nya. Klik gambar untuk besarkan dan lihat dengan lebih jelas.

Source

Motosikal Chopper Terbesar Di Dunia

Ini bukanlah Motosikal Chopper yg dibina oleh Orange County Chopper tetapi motosikal ini dibina oleh Fabio Reggiani dan 8 orang rakan beliau untuk menempatkan nama mereka kedalam rekod Guinness. Motosikal chopper ini terlalu besar sehingga mustahil untuk sesiapa memandunya secara normal hatta king kong sekali pun. Motosikal ini hanya boleh dipandu dengan menggunakan kawalan joystick yg dipasang pada tempat duduknya. Panjang chopper ini mencecah 10 meter dengan ketinggian 5.1 meter. Motosikal ini menggunakan enjin 5.7L V8 dan mengambil masa selama 7 bulan untuk disiapkan.

Source: 1 and 2